Jak začít? Seznam zdrojů, kde se naučíte vyvíjet aplikace.

31.10.2022 | David Rajnoha | Vzdělávací materiály

Pokud máte s webovými aplikacemi či se samotným programováním jen malé zkušenosti, jste na správném místě. Do konce Nominačního kola (27. 1. 2023) se zvládnete naučit vše, co budete k jeho absolvování potřebovat. Tady vám poradíme, kde začít.

Python a Flask

Pokud nejste rozhodnutí, ve kterém jazyku pracovat, doporučujeme vám Python. Je intuitivní a příjemný pro začátečníky a framework Flask umožňuje tvořit webové aplikace jednoduchým způsobem, kdy dobře vidíte, co se vlastně děje. 

Úplné začátky

Pro ty, kteří ještě s programováním či Pythonem zkušeností moc nemají, je tady kurz https://naucse.python.cz/course/pyladies/. V něm se od instalace a tvorby virtuálního prostředí dostanete přes cykly a funkce až po objektově orientované programování. A přijde řada i na verzování pomocí gitu. Takže i když už Python trochu znáte, určitě se podívejte na osnovu, jestli jste náhodou něco nepřeskočili.

Korespondeční seminář informatiky

Ať už s programováním úplně začínáte, nebo již nějaké zkušenosti máte, podívejte se na 1. sadu úloh Korespondečního semináře z informatiky. Ta Vás provede od úplných začátků s Pythonem přes základy objektově orientovaného programování až po vlastní server právě s využitím Flasku. Na znalosti získané z KSI můžete plynule navázat na Tour de App! 

Flask anglicky

Materiálů v angličtině je přehršel. Pokud si jste svými jazykovými schopnostmi jistí, podívejte se určitě na Quickstart a Tutorial přímo od Pallets Projects, kteří za Flaskem stojí. Nebo se podívejte na kurz na Educative Become a Flask Developer, který můžete zdarma získat přes GitHub Student Developer Pack.

Flask československy

Jestliže preferujete mateřštinu, navštivte stručný, ale hezky napsaný článek na Create IT a poté se podívejte na sérii videí od Marka Kucaka.

Flask? Ne, radši Django

V případě, že je pro vás Flask přece jen moc „micro“, zkuste podrobný návod na vytvoření vlastního blogu od Django Girls.

Discord

Určitě se ale přidejte na náš Discord, kde můžete sdílet své zážitky z učení nového jazyka či frameworku a pokud se dostanete do potíží, organizátoři, lidé z praxe nebo další soutěžící vám jistě rádi poradí.