Jak se zlepšit v programování s pomocí ITnetworku

27.11.2022 | Jakub Kornel | Partneři

Jedním z partnerů Tour de App je společnost ITnetwork. Pokud jste mezi prvním 100 přihlášených týmů, dostanete poukaz na 600 Kč, za které si můžete odemknout libovolné kurzy. Stačí si vytvořit profil a na stránce: https://www.itnetwork.cz/darkovy-kupon zadat kód vašeho kuponu.

Jak si vybrat kurz?

ITnetwork poskytuje širokou paletu kurzů a své si najde začátečník i seniorní programátor.

Tento článek vás má nasměrovat při výběru kurzů. Je rozdělen na 3 části podle vaší pokročilosti.

Na úvod jedno doporučení. Pro všechny různě pokročilé typy programátorů doporučujeme pročíst kurz o best practices: https://www.itnetwork.cz/navrh/best-practices-pro-vyvoj-softwaru, který vám zjednoduší práci teď, a hlavně vám pomůže vytvořit si zdravé návyky do budoucna.

Teď už k samotnému výběru.

  • Neumím vůbec programovat

V takovém případě je nutné první vybrat programovací jazyk. K tomu vám pomůže třeba tento rozcestník: https://www.itnetwork.cz/jak-vybrat-programovaci-jazyk. Nad výběrem ale zbytečně dlouho nepřemýšlejte. Základní principy jsou mezi jazyky stejné a přechod není složitý.

My začátečníkům doporučujeme python. Je jednoduchý, rychle se ho naučíte a najdete s ním uplatnění v široké škále oborů od tvorby webových aplikací až po programování umělé inteligence.

Až budete mít vybraný programovací jazyk, běžte na stránky ITnetworku: https://www.itnetwork.cz/. Po kliknutí na tlačítko „Zvol si kariéru“ klikněte na možnost „Junior programátor“ a z nabídky zvolte vámi vybraný jazyk. V případě, že jste si vybrali JavaScript nebo PHP, musíte zvolit ještě framework, ale pro úplné začátečníky je jedno, který zvolíte, protože základy jsou všude stejné.

Pro pochopení naprostých základů doporučujeme vždy kurz „Základní konstrukce jazyka“ a ideálně i „Objektově orientované programování“. Mimo článků najdete v kurzech i kvízy a cvičení, které vám výrazně pomůžou vybudovat jistotu vašich dovedností.

Se znalostmi nabytých ze základních kurzů dokážete vytvářet základní aplikace a otevře se vám svět plný možností.

 

  • Umím základy jazyka

Pokud umíte základní konstrukci jazyka a ovládáte i objektově orientované programování, můžeme se přesunout k frameworkům, které vám velmi pomůžou při tvorbě webových aplikací.

Frameworky najdeme na hlavní stránce po kliknutí na „Zvol si kariéru“ a vybrání možnost senior programátor. Poté si opět zvolíte váš jazyk a uvidíte nabídku pokročilejších kurzů a mimo jiné taky frameworků. Pro python doporučujeme framework Flask, který se naučíte rychle a efektivně.

 

  • Jsem pokročilý programátor

V takovém případě ITnetwork nabízí spoustu kurzů, díky kterým své programátorské schopnosti doplníte a zdokonalíte.

Na stránkách najdete například kurzy o návrhových vzorech, testování aplikací, softwarových architekturách, vyhledávacích algoritmech, metodikách vývoje softwaru, optimalizaci aplikací a mnohém dalším. Zkuste najít cokoliv vás napadne. K odhalení specifických kurzů můžete použít i vyhledávač ITnetworku.