Nominační kolo je za námi! Co se dělo a jak to šlo?

01.02.2024 | Margareta Verdyck | Soutěžní kola

V srdci Prahy se 30. ledna 2024 odehrálo Vyhlášení Nominačního kola soutěže Tour de App. Při vyhlášení k postupu do Soutěžního kola se ze 116 nadějných programátorských týmů jen 40 probojovalo dále. Vyhlášení se ujal hlavní partner – energetický gigant ČEZ. S očima upřenými na QWERTY a Entaria Team, které se nyní pyšní vedením, se očekává, že nadcházející soutěžní kolo přinese nejen spoustu kvalitních kódů, ale i zajímavé komunikování s klienty a napínavé momenty.

A co vlastně měli soutěžící za úkol vytvořit? Jejich úkolem bylo navrhnout webovou aplikaci pro fiktivního klienta Teacher digital Agency, který potřeboval web, na kterém by mohl prezentovat vizitky svých lektorů. Odevzdávání bylo rozděleno do čtyř fází. V každé z nich si soutěžící vyzkoušeli něco jiného:

Fáze 1: Docker (tzv. Umím odevzdávat!)
V této fázi si soutěžící ověřili, že dokážou pracovat s naším odevzdávacím systémem. Pro správu projektu se používal verzovací systém Git, k nahrání a spuštění aplikace sloužil Docker.
Fáze 2: Frontend (Jak že se centruje div?)
Ve fázi 2 se týmy musely seznámit s brand manuálem, pomocí kterého vytvářely vzhled celého webu.
Fáze 3: Backend (To, co nikdo nevidí)
V Backendu bylo třeba sestavit, vytvarovat, vybudovat… celý “mozek” aplikace. Soutěžící podle specifikace vytvářeli API, se kterou bylo možné přidávat a upravovat lektory v aplikaci.
Fáze 4: Fullstack (Všechno to do sebe zapadá…)
Teď už zbývalo jen všechno propojit. V závěrečné fázi se přidávaly poslední funkce, opravovaly se chyby a chystalo se na finální zúčtování.

Během Nominačního kola probíhaly na soutěžním Discord serveru webináře na témata týkající se zadání. Soutěžící se mohli účastnit online a případně klást dotazy, nebo si je mohli přehrát ze záznamu na našem YouTube kanálu.

Úvodní slovo na Vyhlášení Nominačního kola Tour de App pronesl David Rajnoha, koordinátor letošního ročníku. V průběhu svého projevu vyjádřil nadšení ze zájmu o soutěž, což dokládá rychlé naplnění minimální kapacity během pouhých třiceti minut od zahájení registrace.

Na začátek vyhlášení připravil Martin Máca z ČEZ zajímavý poučný kvíz. Otázky se týkaly témat jako možnost života bez elektřiny, výroba elektrické energie s ohledem na ochranu planety a dopady výpadků elektřiny. Kvíz nejen bavil, ale také poukázal na to, jak je důležité se vzdělávat v tématech energetiky. Po kvízu si všichni účastníci pochutnali na obědu.

Jakmile se všichni posilnili, umožnil koordinátor soutěžícím nakouknout pod pokličku odevzdávacího systému, který je schopný dynamicky nasazovat soutěžní aplikace a díky využití principů IaC je možné ho v případě problémů či změn znovu nasadit několika kliknutími. Poté si vzal slovo předseda Radek Hegenbart, který ve své prezentaci představil tým organizátorů a další soutěže studentského spolku Student Cyber Games. 

Další prezentaci měla Lenka Hetflajšová spolu s Lukášem Cejpkem a představili v ní aplikaci Proud a hlavně jednotlivé segmenty D2. Co se týče inovací, představili třeba i drony, které snímají obraz, který se dále používá na pokročilou analytiku na hledání poškozených drátů nebo drátů s korozí. Někteří programátoři z ČEZ budou mentorovat soutěžící v Soutěžním kole.

V 15:00 přišel čas na vyhlášení! V celé místnosti bylo cítit napětí. Vítězslav Kříž, který vedl organizaci Nominačního kola, nejdříve představil celý hodnotící proces, než postupně odhalil týmy, které postoupily do dalšího kola.

Přestože první dvě místa od sebe dělil jediný bod, nemusí postupující týmy zoufat nad svým umístěním. Každý totiž bude mít možnost se opět předvést v Soutěžním kole.

QWERTY, kteří se minulý rok umístili na druhém místě, byli překvapeni novým týmem Entaria Team, kteří o pouhý bod byli hnedka za nimi. Boj o nejlepší umístění v Soutěžním kole bude opravdu napínavý. Entaria Team byl na druhou stranu velmi mile překvapen svým umístěním potom, co už se chtěli smířit s tím, že se zkusí přihlásit opět za rok.

Nakonec se všichni účastníci společně vyfotili a postupně se začali rozcházet každý svou cestou.